National CSIRT-CY | National Computer Security Incident Response Team of Cyprus

Η Εθνική Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων προβλέπει την αύξηση της ηλεκτρονικής ασφαλείας ενισχύοντας την προστασία του κυβερνοχώρου των Εθνικών Κρίσιμων Πληροφοριακών Υποδομών, των τραπεζών και των παροχών επικοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

13 February 2024

 

Η έκθεση των παιδιών μας στις ψηφιακές τεχνολογίες από πολύ μικρή ηλικία προσφέρει, αφενός, ευκαιρίες και δυνατότητες για μάθηση και εκπαίδευση, εμπεριέχει, αφετέρου, κινδύνους για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να ενημερώνονται και να μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν.

17 November 2023

Το κινητό σας τηλέφωνο αποθηκεύει πολλές προσωπικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να
χρησιμοποιηθούν εναντίον σας αν πέσουν σε λάθος χέρια.

07 September 2023

Καθώς πλησιάζει η αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, είναι σημαντικό να αναδείξουμε το γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή όπου η τεχνολογία αποτελεί καθολικό μέρος της ζωής μας, προσφέροντας ευκολίες αλλά και ενέχοντας πολλούς κινδύνους.

28 August 2023

Το γνωστό λογισμικό WinRAR πριν από την έκδοση 6.23, επιτρέπει σε επιτιθέμενους να εκτελούν αυθαίρετο κώδικα όταν ένας χρήστης προσπαθεί να προβάλει το καλοήθη αρχείο εντός ενός συμπιεσμένου αρχείου (*.rar). Το πρόβλημα προκύπτει επειδή ένα συμπιεσμένο αρχείο μπορεί να περιλαμβάνει ένα άκακο αρχείο (όπως ένα συνηθισμένο αρχείο εικόνας .JPG) καθώς επίσης και ένα φάκελο που φέρει την ίδια ονομασία με το άκακο αρχείο, και τα περιεχόμενα του φακέλου (τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν εκτελέσιμο περιεχόμενο) επεξεργάζονται κατά την προσπάθεια πρόσβασης μόνο στο άκακο αρχείο. Αυτό φέρεται να είναι εκμεταλλεύσιμο από τον Απρίλιο του 2023.

26 July 2023

Την Τρίτη 25 Ιουλίου 2023, στις 9.00 π.μ, υπεγράφη το νέο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, κ. Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου (ΕΠΔΠΧ) και του Επιτρόπου Επικοινωνιών κ. Γιώργου Μιχαηλίδη (ΕΕ), για θέματα που σχετίζονται με τις από κοινού ή κεχωρισμένες αρμοδιότητές τους, σύμφωνα με την υφιστάμενη και νέα νομοθεσία. Το νέο Μνημόνιο καταργεί και αντικαθιστά το προηγούμενο Μνημόνιο, το οποίο είχε υπογραφεί στις 19 Μαΐου 2017.

25 July 2023

Στις 24 Ιουλίου 2023 υπογράφηκε Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου (ΚΕΒΕ) το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση της υφιστάμενης συνεργασίας και αναζήτηση ευκαιριών σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος στον χώρο της πληροφορικής και της τεχνολογίας σε σχέση με κυβερνοασφάλεια.

18 July 2023

Συναντήσεις Επιτρόπου Επικοινωνιών κ. Γιώργου Μιχαηλίδη με τους κ. Tomas Lamanauskas, Deputy Secretary-General International Telecommunication Union, κ. Ponder Jaroslaw, Head of the ITU Office for Europe και κ. Cosmas Zavazava , Director Telecommunication Development Bureau (BDT), των Ηνωμένων Εθνών,(International Telecommunication Union) στα γραφεία της ITU Ευρώπης στην Γενεύη.

13 July 2023

Ο Βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών κ. Πέτρος Γαλίδης στον Alpha Κύπρου, συζήτηση με την Κάτια Σάββα στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, για θέματα κυβερνοασφάλειας, βέλτιστες πρακτικές για να αποτρέψουμε πιθανές κυβερνοεπιθέσεις, ο κίνδυνος του #ransomware και τι πρέπει να προσέχουμε.

https://www.youtube.com/watch?v=23icc1mV5PI&ab_channel=NationalCSIRT-CY

12 July 2023

Καθώς ο κόσμος της τεχνολογίας αναπτύσσεται, το ίδιο θα πρέπει και οι πρακτικές κυβερνοασφάλειας που τον προστατεύουν. Η εφαρμογή μιας στρατηγικής άμυνας έναντι σε επιθέσεις τύπου ransomware θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για οποιοδήποτε άτομο ή οργανισμό. Χωρίς αυτήν, οι χρήστες και οι οργανισμοί καθίστανται σε κίνδυνο απώλειας σημαντικών δεδομένων και εμπιστευτικών πληροφοριών.

03 July 2023

Text:

Εντός του 2024 θα είναι έτοιμη νέα νομοθεσία που θα υιοθετεί τη νέα ευρωπαϊκή οδηγία NIS 2 (Network Information Security) για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε επίπεδο ΕΕ, με την οποία θα αυξηθούν στις 700 οι κρίσιμες και σημαντικές υποδομές στην Κύπρο, από 70 που είναι σήμερα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης.

29 June 2023

Στιγμιότυπα απο την επίσκεψη του Επιτρόπου Επικοινωνιών κ. Γιώργου Μιχαηλίδη και του Προϊστάμενου της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας κ. Διαμαντή Ζαφειριάδη στο πλαίσιο του #cyberweek2023 στο Τελ Αβίβ που διοργάνωσε το Blavatnik Interdisciplinary Cyber Research Center του Tel Aviv University 

29 June 2023

The Commissioner of Communications Mr. George Michaelides addresses: protecting national critical infrastructure while new threats and technologies emerge at the panel discussion - Emerging Threats to Critical Infrastructure - hosted by the
Blavatnik Interdisciplinary Cyber Research Center, Cyber Week 

29 June 2023

The Commissioner of Communications, Mr. George Michaelides and the Head of Digital Security Authority (DSA) Mr. Diamantis Zafeiriades in the framework of the USA International Counter Ransomware Initiative attended the presentation of the global platform for sharing information in the fight against cyberattacks and ransomware in Israel.

29 June 2023

The Commissioner of Communications, Mr. George Michaelides and the Head of Digital Security Authority (DSA) Mr. Diamantis Zafeiriades, have attended a full day meeting of the Global Cyber Cabinet comprising of 15 member states of the CRI initiative, including the United Arab Emirates, the United States, Germany, England, Singapore, Interpol and more.

29 June 2023

The Commissioner of Communications Mr. George Michaelides is a guest speaker in Israel today on the panel: Protecting national critical infrastructure while new threats and technologies emerge - Blavatnik Interdisciplinary Cyber Research Center, Cyber Week 

23 June 2023

Ο Επίτροπος Επικοινωνιών κ. Γιώργος Μιχαηλίδης ήταν εκ των κεντρικών ομιλητών - keynote speaker - στο χθεσινό 2ο Συνέδριο CITEA Digital Cyprus για την Κυβερνοασφάλεια στην Κύπρο - 2nd CITEA Digital Cyprus Conference με θέμα : Οι νέες εξελίξεις στην Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας

22 June 2023

Ο Επίτροπος Επικοινωνιών κ. Γιώργος Μιχαηλίδης συζητάει με τον Νικίτα Κυριάκου στον ΑΝΤ1 για τις ηλεκτρονικές απάτες

22 June 2023

Η συζήτηση του Επιτρόπου Επικοινωνιών με την Κάτια Σάββα στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση για τις ηλεκτρονικές απάτες, ενημέρωση για την κοινή εκστρατεία ΑΣΠIS II

15 June 2023

Το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας (NCC-CY) στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του για προώθηση, ενθάρρυνση και διευκόλυνση της συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων μερών στην Κύπρο σε ευρωπαϊκές δράσεις κυβερνοασφάλειας, ανακοινώνει το άνοιγμα νέων προσκλήσεων υποβολής προτάσεων ύψους €71 εκατ. του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη» 2023-2024.

08 June 2023

Στις 7 Ιουνίου 2023 υπεγράφη στο Βελιγράδι, της Σερβίας, Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιτρόπου Επικοινωνιών, κ. Γιώργου Μιχαηλίδη, ο οποίος εκπροσώπησε τόσο την Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας («ΑΨΑ) όσο και το Γραφείο Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων («ΓΕΡΗΕΤ») της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κ. Dragan Pejović, Διευθυντή της Ρυθμιστικής Αρχής Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομικών Υπηρεσιών («RATEL») και του Εθνικού Κέντρου για την Πρόληψη Κινδύνων για την Ασφάλεια των Πληροφοριών και Συστημάτων Επικοινωνίας (“SRB-CERT”) της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Cyber threats require heightened defences

Working towards a trusted and cyber secure Europe

Protect your cyber hygiene

Cyber Europe 2022 [exercise]

News
Απλές και καθημερινές συμβουλές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τα παιδιά και τους γονείς Πώς να ελέγξετε αν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί; 5 σημάδια για να καταλάβετε Κυβερνοασφάλεια: Ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο αρχίζει μαζί με την νέα σχολική χρονιά… Κενό ασφαλείας WinRAR χρησιμοποιείται σε επιθέσεις Zero-Day Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΕΠΔΠΧ) και του Επιτρόπου Επικοινωνιών (ΕΕ) Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Συναντήσεις Επιτρόπου Επικοινωνιών κ. Γιώργου Μιχαηλίδη στα γραφεία της ITU Ευρώπης στην Γενεύη. Ο Βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών κ. Πέτρος Γαλίδης στον Alpha Κύπρου Πώς να αποτρέψετε τις επιθέσεις Ransomware: Οι 10 καλύτερες πρακτικές για το 2023 Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης στο ΚΥΠΕ: Στις 700 αυξάνει τις κρίσιμες υποδομές η οδηγία NIS