National CSIRT-CY | National Computer Security Incident Response Team of Cyprus

Η Εθνική Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων προβλέπει την αύξηση της ηλεκτρονικής ασφαλείας ενισχύοντας την προστασία του κυβερνοχώρου των Εθνικών Κρίσιμων Πληροφοριακών Υποδομών, των τραπεζών και των παροχών επικοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ASPIS III: VISHING - Παραπλανητικές Τηλεφωνικές Κλήσεις

15 Δεκεμβρίου 2023

Σε μια κοινή πρωτοβουλία, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας Κύπρου, η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου και ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου συγκεντρώνουν τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες τους, και μέσω μιας καμπάνιας ενημέρωσης, αποσκοπούν στη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας για τους πολίτες και τους οργανισμούς από τις κυβερνοαπάτες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων.

Η πρωτοβουλία με την ονομασία ΑΣΠIS (ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ και INFORMATION SECURITY) έχει ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις τακτικές και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και τραπεζικούς λογαριασμούς ή για να προσελκύσουν τα θύματα σε απατηλές συναλλαγές με στόχο την κλοπή χρημάτων.

 

VISHING - Οι Εγκληματίες Ψάχνουν Θύματα, Μην Γίνεις Το Επόμενο

Το vishing είναι μια μορφή απάτης phishing που γίνεται μέσω τηλεφωνικών κλήσεων, όπου οι επιτιθέμενοι προσποιούνται ότι είναι αξιόπιστες πηγές για να παραπλανήσουν τα θύματα να δώσουν προσωπικές ή τραπεζικές πληροφορίες. Χρησιμοποιούν συχνά παραπλανητικές τακτικές και επείγουσες αιτιολογίες για να ασκήσουν πίεση στα θύματα και να προκαλέσουν αμέσως αντίδραση.

Για την προστασία από το vishing, προτείνονται τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Σκεπτικισμός και Επιφυλακτικότητα: Να είστε σκεπτικοί με τις τηλεφωνικές κλήσεις που ζητούν προσωπικές ή τραπεζικές πληροφορίες, ειδικά αν έρχονται από άγνωστους αριθμούς ή ανώνυμες πηγές.
  2. Επαλήθευση Πηγών: Πριν αποκαλύψετε οποιεσδήποτε πληροφορίες, επιβεβαιώστε την ταυτότητα του καλούντος μέσω ανεξάρτητων επίσημων καναλιών επικοινωνίας, όπως επίσημες ιστοσελίδες ή τηλεφωνικές γραμμές εξυπηρέτησης πελατών.

 

Με την εφαρμογή αυτών των πρακτικών μπορείτε να αυξήσετε την προστασία σας από επιθέσεις vishing.

 

Με συλλογική προσπάθεια, είναι δυνατόν να διαφυλάξουμε τις συναλλαγές μας, την ιδιωτική μας επικοινωνία, τα προσωπικά μας δεδομένα και την περιουσία μας. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, καθώς οι εγκληματίες αναζητούν συνεχώς νέα θύματα - μην επιτρέψεις να είσαι το επόμενο!

Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο βασίζονται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας ή είναι βιαστικοί. Καταρχήν, αυτά τα απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μοιάζουν να είναι νόμιμα.
Προσέξτε ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείτε μια φορητή συσκευή. Ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο να εντοπίσετε μια απόπειρα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet σας.

⚠️ Έλαβες ύποπτη κλήση που ζητά προσωπικά σου δεδομένα;

ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!

▶️ Κανένας οργανισμός δεν θα σου ζητήσει με αυτό τον τρόπο, προσωπικά δεδομένα.

 

Cyber threats require heightened defences

Working towards a trusted and cyber secure Europe

Protect your cyber hygiene

Cyber Europe 2022 [exercise]

Νέα
Απλές και καθημερινές συμβουλές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τα παιδιά και τους γονείς Πώς να ελέγξετε αν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί; 5 σημάδια για να καταλάβετε Κυβερνοασφάλεια: Ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο αρχίζει μαζί με την νέα σχολική χρονιά… Κενό ασφαλείας WinRAR χρησιμοποιείται σε επιθέσεις Zero-Day Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΕΠΔΠΧ) και του Επιτρόπου Επικοινωνιών (ΕΕ) Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Συναντήσεις Επιτρόπου Επικοινωνιών κ. Γιώργου Μιχαηλίδη στα γραφεία της ITU Ευρώπης στην Γενεύη. Ο Βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών κ. Πέτρος Γαλίδης στον Alpha Κύπρου Πώς να αποτρέψετε τις επιθέσεις Ransomware: Οι 10 καλύτερες πρακτικές για το 2023 Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης στο ΚΥΠΕ: Στις 700 αυξάνει τις κρίσιμες υποδομές η οδηγία NIS