National CSIRT-CY | National Computer Security Incident Response Team of Cyprus

Η Εθνική Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων προβλέπει την αύξηση της ηλεκτρονικής ασφαλείας ενισχύοντας την προστασία του κυβερνοχώρου των Εθνικών Κρίσιμων Πληροφοριακών Υποδομών, των τραπεζών και των παροχών επικοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ASPIS III: PHISHING - Παραπλανητικά Ηλεκτρονικά Μηνύματα

15 Δεκεμβρίου 2023

Σε μια κοινή πρωτοβουλία, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας Κύπρου, η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου και ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου συγκεντρώνουν τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες τους, και μέσω μιας καμπάνιας ενημέρωσης, αποσκοπούν στη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας για τους πολίτες και τους οργανισμούς από τις κυβερνοαπάτες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων.

Η πρωτοβουλία με την ονομασία ΑΣΠIS (ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ και INFORMATION SECURITY) έχει ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις τακτικές και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και τραπεζικούς λογαριασμούς ή για να προσελκύσουν τα θύματα σε απατηλές συναλλαγές με στόχο την κλοπή χρημάτων.

 

PHISHING - Οι Εγκληματίες Ψάχνουν Θύματα, Μην Γίνεις Το Επόμενο

Το “phishing” είναι μια τεχνική ηλεκτρονικής απάτης, όπου οι επιτιθέμενοι προσποιούνται ότι είναι αξιόπιστες πηγές με σκοπό να κλέψουν ευαίσθητες πληροφορίες όπως στοιχεία ταυτότητας και τραπεζικές πληροφορίες. Αυτό συχνά γίνεται μέσω εξαπατητικών email, μηνυμάτων ή ιστοσελίδων που μοιάζουν αληθοφανή.

Για την προστασία από το phishing, οι εξής μέτρα είναι απαραίτητα:

  1. Επιφυλακτικότητα με Emails και Μηνύματα: Να είστε επιφυλακτικοί με τα email και τα μηνύματα που λαμβάνετε, ειδικά όταν ζητούν προσωπικές ή τραπεζικές πληροφορίες. Ελέγχετε την αυθεντικότητα των αποστολέων και αποφύγετε να ανοίγετε ύποπτους συνδέσμους ή συνημμένα.
  1. Ασφαλής Περιήγηση στο Διαδίκτυο: Χρησιμοποιήστε ασφαλείς και ενημερωμένους περιηγητές. Επιπλέον, αποφύγετε την είσοδο σε ιστοσελίδες με ύποπτες διευθύνσεις και προτιμήστε σελίδες με κρυπτογραφημένη σύνδεση (HTTPS).
  1. Ενημερωμένο Λογισμικό Ασφαλείας: Εγκαταστήστε και διατηρήστε ενημερωμένο λογισμικό antivirus και αντικατασκοπείας για να προστατεύσετε τη συσκευή σας από κακόβουλα λογισμικά και άλλες κυβερνοαπειλές.
  1. Διαχείριση Κωδικών Πρόσβασης: Χρησιμοποιήστε ισχυρούς και μοναδικούς κωδικούς για κάθε λογαριασμό αλλάζοντας τους τακτικά. Η χρήση ενός διαχειριστή κωδικών μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση ασφαλών κωδικών.
  1. Εκπαίδευση και Ενημέρωση: Ενημερωθείτε σχετικά με τις τεχνικές και τα μοτίβα των επιθέσεων phishing και εκπαιδεύστε τον εαυτό σας και τους εργαζομένους σας σε πρακτικές ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου.
  1. Πολυπαραγοντική Επαλήθευση: Ενεργοποιήστε την πολυπαραγοντική επαλήθευση όπου είναι διαθέσιμη για επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.

 

Με την εφαρμογή αυτών των μέτρων, μπορείτε να μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο να πέσετε θύμα επιθέσεων phishing. 

 

Με συλλογική προσπάθεια, είναι δυνατόν να διαφυλάξουμε τις συναλλαγές μας, την ιδιωτική μας επικοινωνία, τα προσωπικά μας δεδομένα και την περιουσία μας. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, καθώς οι εγκληματίες αναζητούν συνεχώς νέα θύματα - μην επιτρέψεις να είσαι το επόμενο!

Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο βασίζονται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας ή είναι βιαστικοί. Καταρχήν, αυτά τα απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μοιάζουν να είναι νόμιμα.
Προσέξτε ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείτε μια φορητή συσκευή. Ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο να εντοπίσετε μια απόπειρα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet σας.

⚠️ Έλαβες ύποπτο email που ζητά προσωπικά σου δεδομένα;

ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!

▶️ Κανένας οργανισμός δεν θα σου ζητήσει με αυτό τον τρόπο, προσωπικά δεδομένα.

 

Cyber threats require heightened defences

Working towards a trusted and cyber secure Europe

Protect your cyber hygiene

Cyber Europe 2022 [exercise]

Νέα
Απλές και καθημερινές συμβουλές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τα παιδιά και τους γονείς Πώς να ελέγξετε αν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί; 5 σημάδια για να καταλάβετε Κυβερνοασφάλεια: Ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο αρχίζει μαζί με την νέα σχολική χρονιά… Κενό ασφαλείας WinRAR χρησιμοποιείται σε επιθέσεις Zero-Day Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΕΠΔΠΧ) και του Επιτρόπου Επικοινωνιών (ΕΕ) Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Συναντήσεις Επιτρόπου Επικοινωνιών κ. Γιώργου Μιχαηλίδη στα γραφεία της ITU Ευρώπης στην Γενεύη. Ο Βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών κ. Πέτρος Γαλίδης στον Alpha Κύπρου Πώς να αποτρέψετε τις επιθέσεις Ransomware: Οι 10 καλύτερες πρακτικές για το 2023 Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης στο ΚΥΠΕ: Στις 700 αυξάνει τις κρίσιμες υποδομές η οδηγία NIS