National CSIRT-CY | National Computer Security Incident Response Team of Cyprus

Η Εθνική Ομάδα Αντιμετώπισης Ηλεκτρονικών Επιθέσεων προβλέπει την αύξηση της ηλεκτρονικής ασφαλείας ενισχύοντας την προστασία του κυβερνοχώρου των Εθνικών Κρίσιμων Πληροφοριακών Υποδομών, των τραπεζών και των παροχών επικοινωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ASPIS III: RANSOMWARE - Κακόβουλα Λογισμικά

15 Δεκεμβρίου 2023

Σε μια κοινή πρωτοβουλία, η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας, το Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Κυβερνοασφάλειας Κύπρου, η Υποδιεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας Κύπρου και ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου συγκεντρώνουν τις δυνάμεις, την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες τους, και μέσω μιας καμπάνιας ενημέρωσης, αποσκοπούν στη δημιουργία μιας ασπίδας προστασίας για τους πολίτες και τους οργανισμούς από τις κυβερνοαπάτες μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων.

Η πρωτοβουλία με την ονομασία ΑΣΠIS (ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ και INFORMATION SECURITY) έχει ως στόχο την ενημέρωση των πολιτών για τις τακτικές και τις μεθόδους που χρησιμοποιούν οι κυβερνοεγκληματίες για να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και τραπεζικούς λογαριασμούς ή για να προσελκύσουν τα θύματα σε απατηλές συναλλαγές με στόχο την κλοπή χρημάτων.

 

RANSOMWARE - Οι Εγκληματίες Ψάχνουν Θύματα, Μην Γίνεις Το Επόμενο

Το ransomware είναι ένας τύπος κακόβουλου λογισμικού που κρυπτογραφεί αρχεία σε έναν υπολογιστή ή δίκτυο, κλειδώνοντάς τα, και στη συνέχεια απαιτεί από το θύμα να πληρώσει λύτρα για την αποκρυπτογράφηση τους. Αυτές οι επιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντική διατάραξη και απώλεια δεδομένων, και συχνά στοχεύουν σε επιχειρήσεις και κυβερνητικούς οργανισμούς.

Για την προστασία από το ransomware, συνιστώνται τα εξής μέτρα:

  1. Αντίγραφα Ασφαλείας (Backups): Δημιουργήστε τακτικά αντίγραφα ασφαλείας των σημαντικών δεδομένων και φυλάξτε τα σε ασφαλές μέρος, εκτός σύνδεσης, για να αποφευχθεί η πρόσβαση από το κακόβουλο λογισμικό.
  2. Ενημέρωση Συστημάτων & Λογισμικών: Κρατήστε τα λειτουργικά συστήματα και όλα τα λογισμικά ενημερωμένα για να εξασφαλίσετε ότι τυχόν ευπάθειες ασφαλείας διορθώνονται έγκαιρα.
  1. Ενημερωμένο Λογισμικό Ασφαλείας: Εγκαταστήστε και διατηρήστε ενημερωμένο λογισμικό antivirus και αντικατασκοπείας για να προστατεύσετε τη συσκευή σας από κακόβουλα λογισμικά και άλλες κυβερνοαπειλές.
  2. Προσοχή στα Ηλεκτρονικά Μηνύματα: Πολλές επιθέσεις ransomware ξεκινούν με φαινομενικά αθώα email που περιέχουν κακόβουλους συνδέσμους ή συνημμένα αρχεία. Μην ανοίγετε email ή συνημμένα από αγνώστους αποστολείς και είναι σημαντικό να είστε επιφυλακτικοί ακόμα και με email που φαίνονται να προέρχονται από γνωστές επαφές.

     

Ακολουθώντας αυτά τα βασικά μέτρα προστασίας, μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης από ransomware και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας επίθεσης.

 

Με συλλογική προσπάθεια, είναι δυνατόν να διαφυλάξουμε τις συναλλαγές μας, την ιδιωτική μας επικοινωνία, τα προσωπικά μας δεδομένα και την περιουσία μας. Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σε εγρήγορση και επαγρύπνηση, καθώς οι εγκληματίες αναζητούν συνεχώς νέα θύματα - μην επιτρέψεις να είσαι το επόμενο!

Οι εγκληματίες στον κυβερνοχώρο βασίζονται στο γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας ή είναι βιαστικοί. Καταρχήν, αυτά τα απατηλά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μοιάζουν να είναι νόμιμα.
Προσέξτε ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείτε μια φορητή συσκευή. Ενδεχομένως να είναι πιο δύσκολο να εντοπίσετε μια απόπειρα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» από το κινητό τηλέφωνο ή το tablet σας.

⚠️ Έλαβες ύποπτο επισυναπτώμενο που ζητά προσωπικά σου δεδομένα άμεσα;

ΜΗΝ ΤΟ ΑΝΟΙΞΕΙΣ!

▶️ Κανένας οργανισμός δεν θα σου ζητήσει με αυτό τον τρόπο, προσωπικά δεδομένα.

 

Cyber threats require heightened defences

Working towards a trusted and cyber secure Europe

Protect your cyber hygiene

Cyber Europe 2022 [exercise]

Νέα
Απλές και καθημερινές συμβουλές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο για τα παιδιά και τους γονείς Πώς να ελέγξετε αν το τηλέφωνό σας έχει παραβιαστεί; 5 σημάδια για να καταλάβετε Κυβερνοασφάλεια: Ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο αρχίζει μαζί με την νέα σχολική χρονιά… Κενό ασφαλείας WinRAR χρησιμοποιείται σε επιθέσεις Zero-Day Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΕΠΔΠΧ) και του Επιτρόπου Επικοινωνιών (ΕΕ) Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητήριου Συναντήσεις Επιτρόπου Επικοινωνιών κ. Γιώργου Μιχαηλίδη στα γραφεία της ITU Ευρώπης στην Γενεύη. Ο Βοηθός Επίτροπος Επικοινωνιών κ. Πέτρος Γαλίδης στον Alpha Κύπρου Πώς να αποτρέψετε τις επιθέσεις Ransomware: Οι 10 καλύτερες πρακτικές για το 2023 Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης στο ΚΥΠΕ: Στις 700 αυξάνει τις κρίσιμες υποδομές η οδηγία NIS