Νέα Ασφάλειας

Μία από τις μεγαλύτερες διαρροές κωδικών πρόσβασης στο διαδίκτυο έχει δημοσιευτεί σε δημοφιλές hacking forum. Το αρχείο είναι τεράστιο και περιέχει κωδικούς πρόσβασης, οι οποίοι πιθανώς να έχουν συγκεντρωθεί από προηγούμενες διαρροές προσωπικών δεδομένων καθώς και παραβιάσεις δικτύων.

Read more »

Ο Λευκός Οίκος προτρέπει τους διευθύνοντες σύμβουλους και τα στελέχη εταιρειών να λάβουν σοβαρά υπόψη τις επιθέσεις ransomware σε μια επιστολή που εξέδωσε η Anne Neuberger, επικεφαλής σύμβουλος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Η επιστολή έρχεται μετά από μια σημαντική αύξηση του αριθμού των επιθέσεων ransomware που στοχεύουν στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας επισήμανε και τις βέλτιστες πρακτικές για την άμυνα ενάντια σε επιθέσεις ransomware:

  1. Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των δεδομένων καθώς και τακτικός έλεγχος για διατήρηση των αντιγράφων ασφαλείας εκτός σύνδεσης
  2. Άμεση ενημέρωση και αναβάθμιση όλων των συστημάτων
  3. Εφαρμογή και έλεγχος του σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών
  4. Έλεγχος της ομάδας ασφαλείας
  5. Τμηματοποίηση των δικτύων

Πηγή: https://www.bleepingcomputer.com/news/security/white-house-urges-businesses-to-take-ransomware-crime-seriously/

A new Android malware called Flubot is spreading in Europe. FluBot steals passwords and login information to your online accounts, personal details, and banking information. The information is used to make payments (or in other words: steal your money), account takeover and online identity theft. FluBot also sends SMS messages to new victims and spreads itself further. All of this is done without the users’ knowledge.  

Read more »

Υπογράφηκε σήμερα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου, της Αστυνομίας και της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού CSIRT-CY (Computer Security Incident Response Team) για θέματα που σχετίζονται με την Αστυνομία και την Υποδιεύθυνση του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Η ανάγκη για υπογραφή και υλοποίηση του εν λόγω Μνημονίου προέκυψε αφενός από τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας της πληροφορίας που έχει καταστήσει δυνατή τη διάπραξη ενός ευρέως φάσματος ποινικών αδικημάτων με τη χρήση του διαδικτύου και των συστημάτων πληροφοριών και των άλλων ηλεκτρονικών μέσων και αφετέρου από τις πολλές και πολυδιάστατες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αρμόδιες αρχές για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας, της παράνομης πρόσβασης σε δεδομένα ηλεκτρονικού υπολογιστή, των ρατσιστικών σχολίων μέσω διαδικτύου, της οικονομικής απάτης, των εκβιασμών, καθώς και άλλων αδικημάτων όπως αυτά ποινικοποιούνται από την εθνική νομοθεσία. Τα ποινικά αδικήματα, όπως προκύπτουν, μέσω της τεχνολογίας, απαιτούν εξειδικευμένη διερεύνηση εκ μέρους των αρμόδιων αρχών και το Μνημόνιο θα υποβοηθήσει το έργο τους.

Στόχος του Μνημονίου είναι η ενίσχυση της συνεργασίας για καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος και η ενίσχυση του επιπέδου κυβερνοασφάλειας στην Κυπριακή Δημοκρατία σε πέντε τομείς συνεργασίας:

– την ανταλλαγή πληροφοριών
– την επιχειρησιακή συνεργασία
– την εφαρμογή σχεδιασμών διαχείρισης κρίσεων
– την τεχνική υποστήριξη και
– την εκπόνηση κοινών προγραμμάτων

Το Μνημόνιο Συνεργασίας υπέγραψαν η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κα Έμιλυ Γιολίτη, ο Επίτροπος Επικοινωνιών, κ. Γιώργος Μιχαηλίδης και ο Αρχηγός Αστυνομίας κ. Στέλιος Παπαθεοδώρου.  Το Μνημόνιο ετοίμασαν από κοινού το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και το Γραφείου Επιτρόπου Επικοινωνιών, και έτυχε του απαραίτητου νομοτεχνικού ελέγχου από τη Νομική Υπηρεσία.

 

 

Στις αρχές Απριλίου 2021, δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο λίστα με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα 533 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, μεταξύ των οποίων οι 150,000 – περίπου ήταν από Κύπρο.

Read more »